Colnica spustila nový systém EMCS

30.07.2010 Prešov

Colný úrad Prešov oznamuje podnikateľskej verejnosti, že od 1. augusta 2010 je už možné začať prepravu tovaru podliehajúceho spotrebnej dani v režime pozastavenia dane na území únie elektronicky !!!
Systém EMCS je nový elektronický systém na monitorovanie pohybu tovaru podliehajúceho spotrebnej dani medzi členskými štátmi v režime pozastavenia dane. Tento systém, ktorý nahradí v súčasnosti existujúci papierový sprievodný administratívny dokument novým elektronickým dokumentom, začal fungovať v SR od 1. apríla 2010 v rozsahu funkčného stupňa FS0, čo pre daňové subjekty (príjemcov tovaru) znamená povinnosť byť schopný ukončiť prepravu tovaru prepravovaného v pozastavení dane elektronicky najneskôr do 5 pracovných dní odo dňa ukončenia prepravy a to predložením elektronickej správy o prijatí.

Vzhľadom na to, že slovenská národná aplikácia pre spotrebné dane je už funkčne pripravená aj na odosielanie elektronických dokumentov, od 1. augusta 2010 vstúpi SR do funkčného stupňa FS1, čo znamená, že všetky slovenské daňové subjekty budú mať možnosť od 1. augusta 2010 začínať prepravu tovaru v pozastavení dane na území únie elektronicky.

Obdobie medzi 1. aprílom 2010 a 31. decembrom 2010 predstavuje obdobie, počas ktorého sa daňové subjekty, ktoré začínajú prepravy v pozastavení dane, môžu postupne pripájať k systému EMCS.

Od 1. januára 2011 už budú musieť byť všetky prepravy tovarov podliehajúcich spotrebnej dani prepravovaných v režime pozastavenia dane realizované len elektronicky!!! Papierové sprievodné administratívne dokumenty nebudú viac v platnosti.

Návrh elektronického dokumentu a aj akákoľvek zmena vykonaná prostredníctvom elektronického systému musí byť podpísaná zaručeným elektronickým podpisom. Informácie týkajúce sa zaručeného podpisu, ako aj informácie o elektronickej komunikácii nájdete na stránke www.colnasprava.sk v záložke El. komunikácia.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región